Een diverse en inclusieve werkomgeving...

...begint met de woorden in je vacature.

Ik wil deze training

Wil jij divers talent aantrekken?

Wist je dat een vacaturetekst vaak onbedoeld een bepaald type medewerker aantrekt? Vaak is dit iemand die past bij de meerderheid of die lijkt op jezelf. Of op de collega die je wilt vervangen. 

Zo verklein je de vijver waarin je vist en kan het gebeuren dat je juist dat homogene team in stand houdt. Terwijl je met jouw organisatie diversiteitsdoelstellingen hebt en meer divers talent wilt werven omdat je een afspiegeling van de samenleving wilt zijn. En omdat je weet dat divers samengestelde teams beter presteren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bedrijven met een hoge mate van diversiteit in alle lagen van de organisatie 21 tot 33% betere resultaten behalen dan bedrijven met een homogene personeelssamenstelling (bron: Mc Kinsey - Why diversity matters).

Maar hoe zorg je voor zo'n samenstelling? Waar moet je beginnen? Heel simpel: bij je vacatureteksten. En de reden is net zo eenvoudig. Vaak is deze tekst de eerste uiting van jouw organisatie die een mogelijke sollicitant van je ziet. Dan kun je dus maar beter meteen een goede eerste indruk maken. Heet je sollicitanten dan ook welkom met een inclusief geschreven tekst. 

Wil jij:

 • leren hoe vooroordelen in taal verstopt zitten en die uit je eigen teksten halen? 
 • de drempel naar jouw organisatie verlagen?
 • makkelijk toepasbare tips voor inclusieve vacatureteksten?
 • bouwen aan een diverse en inclusieve werkomgeving?
 • de beste kandidaat selecteren?

 

Kortom, wil jij kwalitatief hoge reacties van divers talent op je vacatures?

Volg dan deze compacte en praktische online training voor Inclusieve Vacatureteksten.

Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau heeft 64% van de organisaties in Nederland moeite om nieuw personeel aan te trekken. 

Placeholder Image

Sneller in gesprek met divers talent 

De online schrijflessen van deze training zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en jarenlange ervaring. Met de inzichten die je krijgt kom je eenvoudiger in gesprek met divers talent.

Placeholder Image

Vanuit het hart van jouw organisatie

Met deze training leer je schrijven voor je ideale sollicitant. Vanuit je hart en op een slimme manier. Zo lever jij een bijdrage aan de D&I doelstellingen van jouw organisatie én werf je de beste kandidaat.

Placeholder Image

Wat levert het op?

Met deze training leer je hoe je vacatureteksten inzet als diversiteitsversnellers. Je zet je deuren open voor een verscheidenheid aan talent. Bovendien draag je bij aan een open en eerlijke manier van werven. Én aan het inclusieve imago van je organisatie.

Ik wil deze training

“Complimenten voor de manier waarop je het brengt. Deze acht lessen zijn zo compleet dat iedereen er zo mee aan de slag kan. Ik zag meteen een verschil in de reacties. Heel bijzonder.”
- Annemarie 

Waar zitten jouw blinde vlekken?

Ik ben Jantien van Driel en tekst is mijn grote liefde. Mijn missie komt vanuit mijn tenen. Niemand mag buitengesloten worden. Als ik daar aan kan bijdragen, dan doe ik dat met heel mijn hart.

Deze online training heb ik gebaseerd op wetenschappelijke bronnen en mijn jarenlange ervaring als schrijftrainer. Ik heb de technieken in huis om jou te leren hoe je volgens een stappenplan je teksten opbouwt en waar je op moet letten als je je vacatureteksten inclusief wilt maken. 

Ik maak je bewust van je eigen blinde vlekken en vooroordelen. En ik leer je hoe je daar afstand van neemt en de beste vacaturetekst schrijft. Gaan we aan de slag? Leg je pen maar vast klaar. Ik maak in deze 8 online lessen een inclusieve vacatureschrijver van je. Hiermee ga je het verschil maken.

#lekkerschrijven

Jantien

Placeholder Image

Go-to person: Inclusieve Vacatureteksten in de media

Ik vertel graag over dit prachtige onderwerp. Ik werkte mee aan een aantal reportages, gesprekken en projecten over inclusieve vacatureteksten:
- in een spread in NRC.
- in een live radiouitzending met Suzanne Bosman op radio 1.
- in een reportage van 1Vandaag. op NPO1 over inclusieve vacatureteksten. Ik geef je een kijkje in de keuken én in mijn werkkamer.
- Als onderdeel van de Dutch Design Week op het gelijke kansen pavilion in samenwerking met ABN AMRO.

 

Ik wil deze training

De 8 lessen van Inclusieve Vacatureteksten + 1

Deze online training bestaat uit 8 opgenomen compacte colleges met werkboeken en opdrachten. De lessen duren circa 10 minuten. De plus-one is een zich organisch ontwikkelende bronnenlijst waarmee je je bewustzijn voor inclusie en diversiteit vergroot. Wat kun je allemaal verwachten?

Placeholder Image

Je kunt nog zo je best doen om een tekst inclusief te maken, zolang die niet aantrekkelijk is, wordt deze niet gelezen. Basisvoorwaarde is dat je tekst aantrekkelijk is.

Placeholder Image

Je leert hoe het werkt met de connotatie van woorden. Woorden kunnen een vrouwelijke, neutrale of mannelijke connotatie hebben. Je leert hoe je daar slim mee omgaat in je teksten.

Placeholder Image

In deze les leer je hoe er in taal allerlei vooroordelen verstopt zitten die bepaalde groepen onbewust uitsluiten. En wat je daaraan kunt doen. Meer over figuurlijk taalgebruik.

Placeholder Image

Je leert hoe het werkt met functietitels en hoe je die het beste formuleert als je divers talent wilt aantrekken. Er zijn verschillende inzichten en jij ontdekt welke het beste bij jou past.

Placeholder Image

Je gaat aan de slag met het analyseren van de opbouw van je zinnen. Je leert hoe je die zo formuleert dat je een grotere groep aanspreekt en minder mensen uitsluit. Hier gaan heel veel kwartjes vallen. Beloofd.

Placeholder Image

Er is onderzoek gedaan naar wat mensen met een migratieachtergrond aanspreekt in een vacaturetekst. Deze inzichten deel ik graag met je en maak ik meteen praktisch toepasbaar in jouw praktijk.

Placeholder Image

Wist je dat je onbewust drempels opwerpt om bij jouw organisatie te solliciteren? In deze les leer je hoe je de drempel naar je organisatie verlaagt. En dat hoeft niet eens zo ingewikkeld te zijn.

Placeholder Image

Je gaat kijken naar het totaal van je communicatie. Waar zit ruimte voor verbetering? Dat zit in tekst en beeld. Je leert in welke zaken dat aan te wijzen is en dus te verbeteren.

Placeholder Image

Ik deel mijn beste bronnen met je en de zaken die ik het bekijken of lezen waard vind. Dit is een groeiende en waardevolle lijst waarmee je je gevoel voor inclusie en diversiteit steeds verder ontwikkelt. #mustsee #mustread

Draag bij aan de D&I doelstellingen

Als je binnen jouw organisatie bezig bent met de diversiteits- en inclusiedoelstellingen, dan is deze training een ware eye-opener voor je. Toegankelijk, eenvoudig toe te passen en met overzichtelijke stappen. Praktischer kan niet. 

Wat levert deze training op?

 • Je bent je bewust van de kracht van inclusieve taal.
 • Je weet dat inclusieve teksten bijdragen aan de diversiteitsdoelstellingen en het inclusieve karakter van je organisatie.
 • Je bent in staat teksten te analyseren op inclusief taalgebruik of het ontbreken ervan.
 • Je ziet kansen om de teksten te verbeteren.
 • Je vergroot de vijver waarin je vist en trekt meer divers talent aan. 

Let op: deze online training is helemaal 'zelfstudie', dus je bepaalt je eigen tempo.

Wil je een blended training of wil je een training op maat? Neem dan contact met me op.

Inclusieve Vacatureteksten

€ 395

ex btw

 • 8 online colleges 
 • heel veel bronnen
 • e-werkboek
 • e-hand-outs
 • e-antwoordenboek 
 • template voor je doelpubliek
 • praktische tips, oefeningen en handreikingen
Ik ga bestellen
Placeholder Image

Monique - VA 

Jantien heeft een positieve & enthousiaste uitstraling en daarnaast vind ik haar een echte expert in haar vakgebied. Het doorlopen van deze training zet aan tot nadenken over inclusief schrijven voor het werven van nieuw talent. De training is kort, maar krachtig van opzet. Er is een fijne balans tussen een (ondertiteld) filmpje kijken en het maken van opdrachten. Maar niet alleen dat, de training raakt ook andere belangrijke thema's rondom interne & externe communicatie. Deze training is een mooie aanvulling op Copyschool en de andere online trainingen die Jantien al aanbiedt.  

Placeholder Image

Annemieke - Personeelsadviseur

In mijn werk als Personeelsadviseur heb ik veel vacatureteksten opgesteld waarin er vooral functioneel gezocht werd naar nieuwe medewerkers, liefst ook passend binnen de organisatie. Deze training van Jantien maakte mij opmerkzaam op de impact die woorden kunnen hebben op de grote diversiteit in de mensheid, niet alleen qua geslacht maar ook cultureel bepaald. Het maakt mij ervan bewust hoe belangrijk het is om de goede woorden te kiezen om die diversiteit te respecteren en inclusiviteit binnen mijn eigen organisatie te garanderen! 

Placeholder Image

Judith - HR Business Partner

Wat ik erg goed vind is dat de training je heel erg bewust maakt van je eigen (geschreven) taalgebruik, je neiging om de wereld vanuit je eigen referentiekader te benaderen, je neiging tot generaliseren. Bewustwording van je gedrag is de eerste stap naar verandering of verbetering. Sommige oefeningen vond ik best pittig. Pittig is hier echter prima, het zorgt ervoor dat je er goed over na gaat denken. Kortom, aanrader!

 

 

"Wat een verademing. Geen saai, droog boek om door te worstelen maar leuke online lessen die je een scala aan schrijftips geven. Het is fijn hoe Jantien je stapsgewijs meeneemt."

- Marscha

Jantien, ik heb een vraag...

Vraag maar raak, ik weet op bijna alles het antwoord.

Placeholder Image