101 dingen die me lol, lef en liefde brachten in 2023

 

In 2021 blikte ik terug op een heel jaar. Ik vond het aanvankelijk een niksig jaar, maar toen ik ruim 100 dingen had opgeschreven, voelde ik me een stuk beter. Schrijven is zoooo belangrijk. Dat blijkt maar weer. Waarom ik 2022 oversloeg weet ik niet, maar over 2023 valt een hoop te vertellen. 

(En als je nu denkt: die lijst vind ik wel erg lang, of die interesseert me geen reet -excuse my French- dan kun je ook lekker zelf aan de slag met het werkboekje dat ik voor je liet maken. #lekkerschrijven)

Stoelriemen vast, daar gaan we. 

 1. Oud & Nieuw vierden we bij vrienden in een prachtig oud pand in het centrum van Rotterdam. Wat een feest om met elkaar te sjoelen, naar het vuurwerk te kijken en te proosten op 2023.
 2. We hadden geen vervoer naar huis en moesten een heel stuk lopen. Tot ik een huurfiets vond. Syb kon niet achterop en liep het hele eind naar huis. Haha. Mooi begin van 2023.
 3. Ik ging met de afdeling Management Development van de gemeente Rotterdam aan de slag met inclusieve communicatie. Mooie groep in een fantastisch gebouw De Rotterdam. Wat een uitzicht.
 4. Ik ging met Syb naar Bonaire. Hij ging na een week weg en ik mocht nog een week blijven. Ik houd van reizen in mijn eentje.
 5. Ik huurde een enorme pick-uptruck. Lekker scheuren over dat eiland, ik houd ervan.
 6. Ik genoot van de ezels die vrij rondlopen op Bonaire. Er zijn zelfs verkeersborden die waarschuwen voor overstekende ezels.
 7. We scheerden op een catamaran langs de kust van Bonaire.
 8. Ik zag barracuda’s tijdens het snorkelen en een zeeschildpad.
 9. Op Bonaire gingen we lunchen bij Brass Boer. Om nooit te vergeten. Waanzinnig eten, wijn :-), superfijn personeel en een locatie… wow.
 10. Ik werkte aan drie boeken tegelijk.
 11. Ik nam een schrijfcoach in de arm, zij hielp me verder bij het schrijven. Wat een feest.
 12. Mijn oud-collega sportverslaggever Leo Driessen leerde me alles over songwriting. Nou ja, alles… laten we zeggen de basics.
 13. Hij schreef hits van Marco Borsato, Guus Meeuwis en Bob Fosko en nam me mee in zijn ervaringen. 
 14. Ik schreef mijn eerste liedje: Babylon. 'Ik zou het zo aanbieden aan een b-artiest,' zei Leo. Dat beschouwde ik als een compliment, hahahaha.
 15. Dit jaar waren Sybren en ik 25 jaar getrouwd. In 1998 traden we in het huwelijk in Bierbrouwerij De Pelgrim in Delfshaven. Ik zag eruit als een blonde Priscilla Prestey met witte minijurk en witte leren laarzen.
 16. Ik ging met mijn beste vrienden naar Ronald Snijders in de Kleine Komedie in Amsterdam. Samen kregen we de slappe lach.
 17. Voor het eerst van mijn leven ging ik naar Schotland. Had ik veel eerder moeten doen.
 18. Voor het eerst zag ik live een rugbywedstrijd. Ik kreeg tranen in mijn ogen bij het Schotse volkslied.
 19. Ik werd verliefd op Edinburgh. Wat een stad en wat een lieve leuke gezellige mensen.
 20. We aten daar oesters, niet normaal zo lekker.
 21. Ik kreeg een transformational cupping behandeling. Oeh… au. Maar wel lekker toch.
 22. Ik ging naar een verkleedfeestje van de buren, typische millennials. We gingen varen op de Maas en het thema was Going overboard, let’s get ship faced. Dus we deden een reddingsvest aan over onze feestkleding en waren top verkleed. Heerlijk staan dansen met alle jonge buurmannen.
 23. Onze magnetron begaf het (Je bent al tot nummer 23 gekomen. Zin om zelf te schrijven? Dan kun je zelf aan de slag met het werkboekje dat ik voor je liet maken).
 24. We besloten geen magnetron meer te nemen, even wennen, maar prima te doen.
 25. Mijn moeder van 84 hield een speech op de uitvaart van haar vriendin, ik was erbij. Wat was ik trots op haar.
 26. Ik ging met 3 vriendinnen een weekend naar Noordwijkerhout. Een van die vriendinnen ging dieper in op onze human designs.
 27. Ik ben een manifesting generator 5/1, ik begin mezelf steeds beter te snappen.
 28. Ik gaf derdejaars studenten Sport Marketing colleges over inclusieve communicatie.
 29. Ik schreef aan mijn eerste kinderboek.
 30. Sybren verfde een muur in mijn werkkamer knalroze. Die dient als achtergrond voor alles wat ik voor Copyschool doe.
 31. De fotoshoot voor Copyschool pakte goed uit, zeker met die roze muur. Dank ook aan Karine de Bruijn.
 32. Een vriendin van mij zei: dat roze werkt zo goed omdat je groene ogen hebt. Dat zijn complementaire kleuren. Ik denk dat ze gelijk heeft.
 33. Ik zag samen met mijn jongste dochter de film Oppenheimer. Lange zit, maar wel echt een aanrader.
 34. Echtpaar koolmees nestelde in een van de kastjes. Ik genoot van het hongerige gepiep van de kleine koolmeesjes en het af- en aanvliegen van de ouders.
 35. Ik kreeg mijn eerste betaalde opdracht voor een liedje. Het zou moeten gaan over de Vierdaagse van Nijmegen.
 36. Dat liedje werd opgenomen in de studio van The Cats in Volendam.
 37. Burgemeester Huub Bruls van Nijmegen, model Janneke Scherpenhuijzen, ondernemer Marcel Boekhoorn en NEC-directeur Wilco van Schaik zongen het in.
 38. Het werd een wereldhit in Nijmegen en het is inmiddels ruim 100.000 keer gestreamd op YouTube. Hahahaahahaha, wat een briljant avontuur.
 39. Ik ging nog een keer naar Bonaire. Nu samen met mijn dochter Jessie.
 40. Een bij stak in mijn neus en veroorzaakte een allergische reactie op mijn ogen. Ik zag eruit als een poppetje uit Avatar, maar dan roze.
 41. We genoten van het strand van Sorobon en de surfers.
 42. Onze achtertuin werd verbouwd. Aad, Danny en Patrick vulden een hele week de tuin en ik liep heen en weer met koffie en gevulde koeken.
 43. We hebben de hele zomer kunnen genieten van onze nieuwe achtertuin.
 44. Ik organiseerde een Schrijfchallenge over liedjes. We hebben weer zo genoten. Er werd zelfs gezongen in de community van de Schrijfchallenge.
 45. Voor het eerst in mijn leven ging ik naar de Vierdaagse in Nijmegen, roze woensdag, en ik hoorde daar mijn liedje op verschillende plekken. Dat was best gek! Ik was zo trots als een pauw.
 46. Samen met een vriendin die de weg weet in Nijmegen, verkende ik de stad. Wat een geweldige sfeer.
 47. In de zomer werd ik 52. Mijn man kocht een bloempot voor me maar had niet genoeg inpakpapier.
 48. Van mijn kinderen kreeg ik hele mooie Nikes. Ik houd zo van cadeautjes krijgen. En geven trouwens ook.
 49. Van mijn beste vriendinnen kreeg ik nieuwe golfschoenen, dus toen moest ik na een break van 15 jaar wel weer de baan in. Dat was geen onverdeeld genoegen. Misschien in 2024 weer les?
 50. Mooiste boek dat ik in 2023 las: Het wordt spectaculair. Beloofd van Zita Theunynck. Ik miste de personages nadat ik het uit had.
 51. Ik dronk een borrel met een relatie die ik 18 jaar niet had gezien. Destijds hebben we zo fijn samengewerkt, we pakten de draad zo weer op.
 52. We gingen een weekje naar vrienden in Zuid-Frankrijk en lagen veel in zee. En in een deuk.
 53. Mijn vijgenboom gaf kleine vijgjes. En dan ben je als bomenmoeder toch een beetje trots.
 54. Mijn zoon ging het huis uit.
 55. Nu konden we gaan ervaren wat een empty nest betekent. Tot nu toe bevalt het.
 56. Ik interviewde een van mijn bijzondere vriendinnen over een onalledaagse ervaring die haar heling bracht na een zware periode van kanker. Toen ze het teruglas, kon ze geen woord uitbrengen, zo raak was elke letter. It’s through our stories we heal. Ik genoot van het interviewen en opschrijven.
 57. Ik bedacht: zonder vriendinnen ben je nergens. Ze maken je leven compleet.
 58. Mijn moeder werd ernstig ziek, maar knapte behoorlijk snel weer op. Een wonder.
 59. Mijn jongste dochter belandde in het ziekenhuis en moest wekenlang revalideren. Dat vond ik heel heftig.
 60. We gingen naar de Kunsthal en keken naar de expositie van Ai Wei Wei
 61. Onze auto werd total loss gereden door een politiebus. Hun schuld gelukkig maar wel gedoe.
 62. Ik gaf een training inclusieve communicatie bij Rotterdam Festivals.
 63. Ik organiseerde een lekker bloggen challenge voor VA school.
 64. Ik ging een weekje naar Corsica met Sybren en mijn oudste dochter (je bent al tot nummer 62 gekomen. Zin om zelf te schrijven? Dan kun je zelf aan de slag met het werkboekje dat ik voor je liet maken).
 65. Ik ontdekte de rauwheid van de stad Bastia.
 66. Corsica is groen en heeft bergen. Door de bergen rijden is nog steeds geen hobby van me, dus ik dook steevast achter in de auto.
 67. In de bergen tussen Bastia en Saint-Florent ontdekten we een schattig restaurantje waar we vrienden werden met de eigenaar. Zijn naam is Ange, dat betekent engel.
 68. Ik organiseerde een Schrijfchallenge met als thema #goedverhaal.
 69. De opdrachten voor deze challenge nam ik op op verschillende locaties op Corsica.
 70. Een week lang mocht ik zelf leren. Nu van scriptschrijver Maria Goos. We gingen naar Noord-Spanje en schreven scripts voor de acteurs van Loes Luca. Wat een feest.
 71. We spraken over magische kaders. Dat is eigenlijk zoiets als: als je focust op een creatief proces, dan komen er zaken op je pad die precies handig zijn om door te zetten. Je hebt gesprekken met toevallige voorbijgangers die je inspiratie geven voor je hoofdpersoon, je hoort een liedje dat je verder helpt, je hoort een zin in je hoofd, je ruikt een bepaalde geur die een herinnering naar bovenbrengt. Je boort een ander bewustzijn aan. Magisch mooi dus.
 72. Ik maakte tijdens de schrijfweek nieuwe vrienden. In zo’n intieme creatieve bubbel verdiepen contacten zich en sluit je makkelijker vriendschappen. Ik concludeerde ook: ik hecht me snel aan mensen.
 73. Een na mooiste boek: Wat jij zoekt, zoek jou van Kader Abdolah. Een mystieke reis door het leven van de Perzische dichter Rumi, zo stelt de uitgever. Geen gemakkelijke kost maar oh, echt genieten.
 74. Ik gaf 1-op-1 begeleiding aan ondernemers. En dat ging niet alleen over schrijven maar ook over heel veel lol maken, lef tonen en liefde aan jezelf schenken.
 75. Ik kreeg steeds meer planten in huis. Zo gezellig!
 76. Ik stekte mijn monstera met succes. Ze heeft al 5 grote bladeren en steelt de show hier op de vensterbank.
 77. Ik kreeg een blauwe varen van mijn zoon.
 78. De pannenkoekenplant van mijn moeder kreeg veel nazaten.
 79. Ik las over de betekenis van de pannenkoekenplant, die brengt geluk! Nou, dat klopt.
 80. Ik ging voor stichting BOOR aan de slag met vacatureteksten. Hun 78 directeuren komen bij mij op schrijftraining.
 81. Ik schrijf aan een vervolg op Bickle. Misschien wordt het een televisieserie?
 82. Better call Saul, een serie op Netflix stal mijn hart.
 83. Ik organiseerde een reünie met mijn leukste klasgenoten van de middelbare school. Wat hebben we gelachen. En iedereen was geen steek veranderd.
 84. ‘Jij durfde altijd alles te zeggen, gewoon met die grote grijns van je. En nooit werd er iemand boos op je,’ haalde iemand herinneringen over mij op. Hahaaha, story of my life. Lekker direct, maar nooit lelijk.
 85. Ik ontwikkelde een nieuwe training: Vliegende Teams, speciaal voor teambuilding en inclusie.
 86. Ik kreeg meteen een reactie een deelnemer: "Wat een bijzonder en creatief programma was dit. Het is een fijne setting waar je via elke oefening iets persoonlijks of bijzonders aan elkaar kunt vertellen of een mooie herinnering kunt delen. Heel waardevol als teambuilding, ons team functioneert als nooit tevoren. De strategische kant van schrijven kwam op een goede manier aan bod én we hebben veel plezier gehad. We nemen je creatieve tips en inspiratie mee!" #Yay
 87. We vierden Sinterklaas met gedichten en cadeautjes. Huilen van het lachen. Zo trots op mijn kinderen van 24, 20 en 20 die inmiddels ook met heel veel plezier gedichten schrijven.
 88. Onze Quooker begaf het. En dan merk je hoe verwend je bent. Gelukkig hadden we nog een waterkoker in de kelder staan.
 89. Met mijn acupuncturist zette ik de intenties voor 2024. Niet meer als een labradorpup overal enthousiast achteraan rennen, maar focussss op twee dingen: Vliegende teams en schrijven aan een vervolg op Bickle.
 90. Ik ging met twee vriendinnen mee naar de schietbaan waar zij les kregen. Ze gaan hun jachtvergunning halen en moesten kleiduivenschieten. Ik vond dat heel erg spannend, hahaha. Piefpafpoef.
 91. Ik zag in bioscoop Kino de film Anatomy of a fall, en als je kunt: ga! We zijn er hier thuis eigenlijk nog steeds niet over uitgepraat.
 92. Onze oudste dochter vierde voor het eerst haar verjaardag in haar eigen huis. Heel bijzonder om op visite te zijn.
 93. Op kerstavond mochten we weer bij haar landen, en het leuke is: de tram die voor onze deur stopt, rijdt bijna rechtstreeks naar haar huis. Lang leve lijn 4!
 94. Met kerst aten we van het servies van Villeroy en Boch dat mijn schoonouders in 1956 kregen bij hun huwelijk.
 95. We aten hazelnotenschuimtaart van Maison Kelder toe. Een familietraditie.
 96. Ik schrijf aan een spiritueel boek om te lachen. Het universum heeft namelijk heel veel humor, daar ben ik van overtuigd.
 97. Ik ben begonnen aan Killing Eve, een serie op Videoland. Nu al een aanrader.
 98. Chat GPT hielp niet bij het schrijven van dit overzicht, maar ik speel er af en toe wel mee. Fascinerend!
 99. Never too much van Luther Vandross stond op 1 van mijn Spotify wrapped. Ik probeerde dit liedje uit mijn hoofd te leren zodat ik het kon meezingen. Maar het is zoooo moeilijk. Blijf het proberen!
 100. Ik luisterde naar Paul Groot die het op de radio had over de klemtoon en dat die vaak verkeerd gelegd wordt. En nu hoor ik vooral in liedjes dat dat verkeerd gaat. Ook bij Never too much. Luister naar eens naar het begin waar Luther ‘fantasy’ zingt. Fan-tá-sy, zingt hij. Beroepsdeformatie, hoor. Niet heel belangrijk, maar ik vind het supergrappig.
 101. Ik herontdekte Brightsight van The Killers. Epic mooi. Coming out of my cage and I've been doing just fine...
 102. Ik bakte 3 keer een cheesecake. En een bananencake. Die laatste was geen succes. Wel lekker bezig geweest.
 103. Oeh, wat ging er veel stuk in 2023! Veel Mercury retrogrades meegepakt, zeker. Geeft weer de ruimte om dingen anders te doen of te organiseren, zullen we maar zeggen.
 104. Creatief gezien was 2023 een van de meest fantastische jaren ooit, zelden zo veel tofs meegemaakt en bedacht.
 105. Ik schreef 105 dingen op die ik 2023 meemaakte. En weet je wat? Ik kijk met zo veel dankbaarheid terug op het afgelopen jaar, het was er weer een voor in de boeken. Met een gouden randje zoals mijn vriendin Erna zou zeggen.

 Zin om ook zo'n lijst aan te leggen? Ik heb een werkboekje voor je gemaakt. Ik weet zeker dat het je inspiratie gaat geven. #lekkerschrijven en alle goeds voor 2024! 

X Jantien

P.S. En je bent Never too much, nooit vergeten! 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.