Als je een jongen was geweest…

Ik was 9 jaar. Mijn vader vertelde me over het bedrijf van zijn vader, mijn opa die ik nooit gekend heb. Samen hadden ze een grint- en zandhandel. Ze werkten als paarden. Cement mengen, rondrijden over het eiland, storten. Het was bikkelen. Niemand kon het zo goed als zij. Mijn vader was kritisch en mijn opa was zwak. Hij overleed toen hij 62 was, twee jaar voor mijn geboorte. 

Een normale beslissing

“Als je een jongen was geweest, had ik het bedrijf niet verkocht”, sprak mijn vader met een vanzelfsprekendheid dat ik niet anders kon dan aannemen dat dat een heel normale beslissing was. 

De impact van deze uitspraak is gigantisch. Welke betekenis gaf ik er aan? Als je een meisje bent, kun je geen bedrijf leiden. Als je een meisje bent, kun je niet succesvol zijn. Als je een meisje bent, ben je minder dan een jongen.

Woorden kunnen kracht geven

Mijn leven lang houd ik me bezig met de kracht van woorden. Met woorden kun je mensen een slecht gevoel geven. Een negatieve overtuiging meegeven. Ontmoedigen. Uitsluiten.

En het mooie is: het tegenovergestelde is ook waar. Je woorden kunnen blij maken. Een positieve kijk brengen. Kracht geven. Betrekken.

Bijdragen aan een mooiere wereld

Natuurlijk heeft mijn vader er niks slechts mee bedoeld. Hij was zich niet bewust van de impact van zijn woorden. Het bracht me uiteindelijk wel bij de belangrijkste opdracht in mijn leven. Zuivere en eerlijke communicatie. Die zorgt ervoor dat er minder misverstanden ontstaan, dat er meer verbinding mogelijk is. Dat onderlinge begrip en de connectie die dan ontstaan, dragen bij een mooiere wereld.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met de kracht van woorden. Welke woorden hebben op jou een onuitwisbare indruk gemaakt?

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.